Aangezien ik een enorme liefhebber ben van militaire motoren, met op de eerste plaats natuurlijk een Harley Davidson WLA, was ik op zoek naar een betaalbare motor (wat je niet van een WLA kunt zeggen) met eenvoudige techniek, en waarvan nog gemakkelijk onderdelen van te vinden zijn. Ik kwam dus al snel uit op een Hercules K 125 V1! Een zeer leuke en sterke militaire motor van het Duitse Leger van de jaren ’70. Hij is voorzien van een Sachs motor van 125 CC tweetakt. Een zeer eenvoudige maar pittige motor met een oude look!
hercules voor
De bovenste foto toont hoe ik hem gekocht heb. De motor was zo goed als volledig, behalve de papieren ontbraken, dat was volgens de vorige eigenaar geen probleem om deze te bekomen. Op het internet kon ik de procedure lezen om aan nieuwe te geraken, een enorme taak waar veel tijd en geld zou inkruipen. Ik stak liever de tijd in de restauratie van de motor daarom kocht ik bij Patrick De Pauw een kader met papieren. Probleem opgelost dus!

In het begin was ik niet van plan om hem volledig uit elkaar te halen (omdat ik niet zo veel kennis had van motoren) maar al doende leert men, en op internet is heel wat te vinden, dus al gauw lagen alle stukken naast elkaar. Na enkele maanden was ik de trotse eigenaar van m’n Hercules.

De laatste tijd starte hij steeds minder goed, de vise platineekes eens gereinigd, en al een stuk beter, al zagen ze er redelijk versleten uit. Na een jaar weinig mee gereden te hebben kwam het startprobleem terug, dus nieuwe platineés besteld bij Patrick, een keer kicken en weg was hij. Hij draait nu perfect! Hieronder het eindresultaat.
hercules achter